Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
- Kategoria: Piwa / Smakowe
- szukaj: ginger beer
Piwa / Smakowe
Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.
Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. Brzeczka po przeprowadzonej fermentacji zawiera ok. 1/3 ekstraktu, 1/3 alkoholu i 1/3 dwutlenku węgla. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera ok. 4% wagowych alkoholu czyli uwzględniając ciężar alkoholu ok. 5% objętości oraz ok. 4% wagowych dwutlenku węgla. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów ? związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo
- Wyraźny, typowy piwny smak połączony z lekkim aromatem imbiru powodują, że każda szklanka tego napoju przynosi pożądane orzeźwienie.
- Zingi - ginger beer - piwo imbirowe o orzeźwiającym zapachu i korzennym, oryginalnym smaku stworzone na bazie imbiru. - (łac.Zingiber, ang.Ginger) rośliny pochodzącej z tropikalnej Azji i Oceanii, gdzie używana jest jako afrodyzjak.
- The flavours from the malt and hops blend with the added bite from the root ginger to produce a superbly quenching blonde ale.
- Gingers nie jest zwykłym piwem aromatyzowanym, to po prostu smakowa sensacja! Znakomity, pełen niespodzianek smak przysporzył mu szerokie grono wiernych konsumentów. Gingers wyrósł na najpopularniejszy polski piwny napój mieszany w czasie krótszym niż rok od jego wprowadzenia. Niezwykły sukces tej marki (jedno z najlepszych w historii wejść na polski rynek piwny) i stale rosnące grono konsumentów są najlepszym dowodem wysokiej jakości piwa Gingers.
- Gingers to oryginalne piwo imbirowe stworzone w Browarze Belgia.
Gingers nie jest zwykłym piwem aromatyzowanym, to po prostu smakowa sensacja! Znakomity, pełen niespodzianek smak przysporzył mu szerokie grono wiernych konsumentów. Gingers wyrósł na najpopularniejszy polski piwny napój mieszany w czasie krótszym niż rok od jego wprowadzenia. Niezwykły sukces tej marki (jedno z najlepszych w historii wejść na polski rynek piwny) i stale rosnące grono konsumentów są najlepszym dowodem wysokiej jakości piwa Gingers. - Gingers Beer Lime to delikatne połączenie imbiru i limonki, to orzeźwiający smak o cytrynowej nucie.
Gingers Lime kryje w sobie niezwykły aromat, który zniewala, kusi, przyciąga. - CHERRI to piwo ciemne o smaku wiśniowym i zawartości alkoholu 4% obj. Łączy w sobie najdorodniejsze, soczyste wiśnie, kuszący zapach, nutkę goryczy oraz głęboką barwę dojrzałego owocu – wszystko to w niezwykle eleganckich, przyciągających wzrok opakowaniach, będących prawdziwą ozdobą każdej półki sklepowej.
- Wyjątkowy smak i aromat naturalnych wiśni sprawia, że to piwo łączy w sobie zalety orzeźwiającego, owocowego napoju z typowymi cechami piwa. Jego głęboka barwa i mocna ciemna piana wprawią Twoje podniebienie w prawdziwy zachwyt.
Ekstrakt: 8% - brak informacji
- brak informacji