Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
Wina / Wytrawne / Czerwone
Chociaż określenie "wino" przyjęło się jako potoczna nazwa wielu w podobny sposób pozyskiwanych napojow alkoholowych na bazie owoców, to jednak na ogół dotyczy ono czystych produktów gronowych. Wina z innych owoców, określa się mianem win owocowych i mają one zwykle w samej nazwie wymienione owoce, których zostały wytworzone np: "wino jablkowe".
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wino
- Jest to nic innego jak sławny Port, które spędziło minimum 20 lat w dębowych beczkach. Czas ten przyczynił się do powstania trunku subtelnego i niezwykle delikatnego, w którym szlachetna słabosć łaczy się z intensywnym i niezapomnianym bukietem.
- Oto jedno z najwyżej cenionych win Piemontu, zacne Barolo. Wino stworzone przez Abbazia di San Gaudenzio to ciekawa interpretacja tego klasycznego tematu. Barolo to nie traci cech tak często pomijanych przez wielu winiarzy regionu, a mianowicie żywej i niekłamanej owocowości dobrego Nebbiolo. Nos jest intensywny, zdominowany przez przyprawy, wanilię, prażone migdały i lukrecję z akcentem kakao. Usta z kolei to bogata i elegancka mieszanka smaków od dobrego, dojrzałego owocu, przez nuty żywiczne, aż po kawową końcówkę z odrobiną piżma.
- brak informacji
- Kraj: Francja
Apelacja: Controlee
Wino wysokiej klasy Appellation Controlee - gronowe wytrawne, wywodzące się ze szlachetnego szczepu Cabernet Franc. Przeznaczone głównie do dań pieczonych, smażonych oraz pasztetów. Temperatura podawania 16°-18°C. - Niezwykle bogate z delikatnymi aromatami dębu. Posiada charakterystyczny jedwabisty posmak suszonych śliwek, czerwonych owoców i lekkie cytrusowe wykończenie.
Sugestie: dania z czerwonego mięsa z dodatkiem warzyw, grzybów, sery oraz dania kuchni Śródziemnomorskiej. - Połączenie Tempranillo - będącego "bazą" upraw w Hiszpanii z "wszędobylskim" Cabernet Sauvignon". Ciemnorubinowej barwy wino o aromacie dojrzałych ciemnych owoców z delikatną nutą przypraw oraz cedru. W zapachu, jak i smaku przejawia sie nuta wanilii pozyskana z leżakowania w beczce z dębu amerykańskiego przez okres 9 miesięcy. Typowy hiszpański charakter. Wyraziste i porządne.
- Niezwykły jak na Hiszpanię kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot leżakowany 13 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Kompozycja różnego pochodzenia dębu ma znaczący wpływ na finalny posmak wina. Dąb amerykański, pozostawiający miękkie nuty owocowości, miękkości konkuruje z bardziej rustykalnym, szorstkim i odpowiedzialnym za charakter i taninowość dębem pochodzenia francuskiego. Kolor rubinowy z dobrą koncentracją co widać już w kieliszku. Aromat dojrzałych ciemnych owoców, z dominacją aronii i ciemnej porzeczki pozostawia końcowy "nos" delikatnie miodowy z akcentem wiśni koktajlowej. Smak okrągły i miękki z bardzo długim posmakiem.
- Wino regionalne, wytrawne czerwone, pochodzące z Grecji, Purpurowa barwa i łagodny smak agrestu. Serwować w temperaturze 17 st. C. Doskonałe uzupełnienie makaronów, czerwonego mięsa, potraw z grilla oraz serów, kuchni greckiej i owoców morza.
- Almaviva jest zarówno nazwą winnicy jak i wina, wspólnego przedsięwzięcia barona Filipa Rothschilda (z Château Mouton) i Viña Concha y Toro. Trzecim twórcą tego produktu jest Pierre de Beaumarchais, autor libretta do opery Wesela Figara Mozarta, z której pochodzi nasz bohater - hrabia Almaviva. W zamyśle twórców tego wina, Almaviva symbolizować miał związek kultury amerykańskiej z europejską. Francuskie tradycje winiarskie i amerykańska ziemia stworzyć miały wino będące połączeniem wszystkiego co najlepsze sw Starym i Nowym Świecie.
Almaviva zestawiona jest z Cabernet Sauvignon, Carmenere i Cabernet Franc. Wszystkie roczniki oceniane są bardzo wysoko. - brak informacji