Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
Wina / Słodkie / Białe
Chociaż określenie "wino" przyjęło się jako potoczna nazwa wielu w podobny sposób pozyskiwanych napojow alkoholowych na bazie owoców, to jednak na ogół dotyczy ono czystych produktów gronowych. Wina z innych owoców, określa się mianem win owocowych i mają one zwykle w samej nazwie wymienione owoce, których zostały wytworzone np: "wino jablkowe".
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wino
UWAGA: treść nie jest dostępna w Twoim języku. Poniżej znajduje się treść w języku oryginalnym
This Gold Medal winner is named after Royal Tokaji's Winemaker of the Year 2006, Karoly Ats, whose family have produced wines in the Tokaji wine region for generations. The grape varieties are Furmint, Harslevelu and Muscat de Lunel and the wine is produced for early drinking. The alcohol strength is always low, around 10%. The wine has the colour of sun and hay. Áts Cuvée's characteristics are fresh tropical fruits, with a tiny hint of quince, which gives a lingering citrus finish. Ideal as an aperitif or with asian and chinese foods. Áts Cuvée has, in a very short time, become an icon of achievement in Hungary. Enjoy within 3 years of production. Áts Cuvée is labeled Mad Cuvée in the U.S.A.- Owocowo-miodowy bukiet i wyrażny smak wyróżniają to szlachetne, delikatnie słodkie wino. Produkowane z wyselekcjonowanych, bardzo dojrzałych gron z póżnego zbioru. Polecane do deserów i owoców.
- Słodkie, deserowe wino z Toskanii. Wysuszone toskańskim słońcem jagody szczepu Muscat są zbierane w ostatnich dniach pażdziernika tylko w wybranych winnicach. Właśnie z tych jagód powstaje B'Moscadello di Montalcino. Część produkcji leżakuje w małych francuskich baryłkach przez 12 miesięcy, by następnie przez kolejny rok w butelkach, osiągnąć pełnię swojej doskonałości. To dzieło winiarskiej sztuki charakteryzuje się bogactwem smaku z nutami egzotycznych owoców, miodu i rodzynek.
UWAGA: treść nie jest dostępna w Twoim języku. Poniżej znajduje się treść w języku oryginalnym
During the time of the Turkish occupation there lived a beautiful girl, called Magita in Erdőbénye who was not only wonderful but also brave. We devoted this exciting wine to her legendary figure. The Magita Cuvée is like its eponym must have been: nice and dynamic. This special wine employes the repertoire of all the typical grape varieties of the estate; therefore we call it an estate wine. Its playful, characteristic fragrances are complemented by scented richness and a unique creamy, fruity taste. All these notes are enhanced by oak barrel aging.UWAGA: treść nie jest dostępna w Twoim języku. Poniżej znajduje się treść w języku oryginalnym
This "vintage Cuvée" containing late harvested Furmint and Hárslevelű varieties and even grapes of Bortytis was made by traditional Szamorodni technology. Based on its dry material content and sugar content of over 150g/litre it could even be considered an Aszú 6 puttonyos. In its bouquet the apricot and fig aromas appear as a result of the over ripened grapes that are complemented with the vanilla aroma thanks to the one year long ageing in oak barrels. The lively acids characteristic of the 2004 vintage are in beautiful harmony with the high sugar content. It is a balanced, prominently elegant wine of definite contour. Due to its full-bodied nature it has oily, majestic, slow movement in the glass.UWAGA: treść nie jest dostępna w Twoim języku. Poniżej znajduje się treść w języku oryginalnym
This complex aszu rich in fruitiness comes from the outstanding vintage of 2005 from the 30-year-old Lőcse-vineyard of excellent potentials. Its nose is dominated by the dried fruits, the apricot and the fig, while its taste is characterised by harmonic acids supported by the aging process in oak barrel. Nice, spicy, dried fruit-like and long aftertaste.Béres Vitis Tokajensis Aszú 5 puttonyos 2005 (10.21% alk.)
Brak ocenUWAGA: treść nie jest dostępna w Twoim języku. Poniżej znajduje się treść w języku oryginalnym
The second Aszu of the winery comes from the outstanding vintage of 2005 from the Lőcse-vineyard of excellent potentials. Its nose is dominated by the dried fruits, the apricot and the fig, while its taste is characterised by harmonic acids supported by the aging process in new oak barrel. Nice, spicy, dried fruit-like and long aftertaste.- Jest to unikatowe ze względu na swoją jakość i wyborny smak naturalne niemieckie wino typu "wino lodowe". Produkowane wyłącznie z winogron szczepu Riesling stanowi klasę wina samej dla siebie. Jasnozłoty Eiswein ma bogaty gronowy bukiet równoważony przez odświeżającą kwasowość. Idealnie nadaje się do podawania podczas uroczystych spotkań, by rozkoszować się jego smakiem jako uzupełnieniem deserów lub jako delikatne wino po posiłku.
Region Rheinhessen (Hesji Reńskiej) położony jest w widłach rzeki Ren, Men oraz Nahe. Charakterystyczna dla tego wina postać zakonnicy w niebieskim habicie symbolizuje ważną rolę jaką odegrali w kulturze winiarskiej zakonnicy z nadreńskiej doliny. Międzynarodowy sukces win serii Blue Nun leży w pierwszorzędnej jakości, którą osiąga się przez wnikliwą selekcję winogron już przed zbiorami, delikatnym wyciskaniem moszczu winnego, powolnej-kontrolowanej fermentacji, jak również odpowiednio długiemu leżakowaniu wina i sterylnym sposobie butelkowania. - Potrawy:
- aperitif
- desery
- sery - Słodkie, białe wino wyprodukowane ze szczepów Semillon i Sauvignon Blanc.
Polecane do dań orientalnych z dodatkiem białego mięsa, dojrzewających serów i deserów.
Apelacja: AOC Bordeaux, by Kressmann