Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
Domowe wyroby / Wódki / Likiery
- Składniki:
paczka wiórków kokosowych, 0,5 l wódki, puszka mleka skondensowanego słodkiego
Jak przyrządzić?
Wódkę przelać do słoika i wsypać paczkę wiórków kokosowych, odstawić do lodówki na 2 tyg. Po 2 tygodniach odcedzić wiórki i dodać puszkę mleka skondensowanego. - Składniki:
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w puszcze lub kartonie, 1 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, pół szkl. spirytusu
Jak przyrządzić?
Do shakera(To podstawowe naczynie barowe. Miesza się w nim, a właściwie "wykłóca", "wytrząsa" lub shekeruje i oziębia te napoje, które zawierają składniki trudne do wymieszania, takie jak żółtko, syrop, soki owocowe czy śmietana) wlać 200 ml mleka, ubijać, aż objętość wzrośnie dwukrotnie. Dołożyć 4 żółtka i jeszcze wstrząsnąć parę razy, następnie dodać 1 szkl. cukru pudru i na koniec wlać pół szklanki spirytusu. Advocaat po około 15 minutach mocno gęstnieje, prawie można jeść łyżeczką. - Składniki:
- 6 żółtek,
- 1 szkl. cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. spirytusu.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować i ostudzić.
Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości.
Do utartych żółtek, dodawać powoli mleko(nie przestając ubijać). Następnie dodawać po trochę spirytusu - dalej mieszając.
Przelać do szklanej butelki i odstawić na 4 dni. - Brak ocen
- Składniki:
- 12 żółtek
- 1,5 szklanki cukru
- 200 gram cukru
- cukier waniliowy
- 75 ml soku malinowego (koncentrat)
- 200 ml mleka 3,2%
- 300 ml spirytusu
Jak przyrządzić?
Wszystko wlać do słoika 2 litrowego i wymieszać. Mocno wymieszać, najlepiej zmiksować. Musi się dobrze przeżreć, najlepiej ok 3 dni. Piliśmy nieprzeżarte i też było świetne. - 7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.
From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl> - Brak ocenSkładniki:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego,
- 1/4 litra wódki.
Jak przyrządzić?
Puszke wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 2 godziny. Następnie wyciągamy, czekamy aż ostygnie nieco i otwieramy puszke. Do miski wlewamy mleko (o ile mozla powiedziec o wlewaniu, przy tak gestej konsystencji) oraz wódke i miksujemy. Przelewamy do butelki (wychodzi pół litra i pół kieliszka do sprobowania). Po ostudzeniu całkowitym można włożyc do lodówki.
Naprawde smakuje jak ajerkoniak, a jest szybsze i tansze w produkcji. - Składniki:
12 żółtek jajka kurzego, 2 puszki mleka skondensowanego (nie słodzonego), 2 opakowania cukru waniliowego, 300 ml spirytusu, 2 szklanki cukru kryształu
Jak przyrządzić?
Żółtka wraz z cukrem waniliowym i cukrem kryształem utrzeć na jednolitą masę najlepiej ręcznie (kręcąc gałką do ucierania zawsze w jedną stronę) Następnie dodawać po troszeczku mleko z puszki i spirytus na przemian. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawić na 24h. Po tym czasie, pić za nasze zdrowie (oby nie zaszkodziło). - Składniki:
1/2 litra wódki, 6 żółtek, 4/5 kostki masła, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Cukier utrzeć z masłem,dodając po jednym żółtku-stale ucierać. Do ubitej masy porcjami wlewać alkohol, nadal ucierać. Gotowy ajerkoniak przelać do butelek i odstawić na kilka dni do sklarowania.