Do czego pić?
- do posiłku - wódki półwytrawne lub półsłodkie,
- do przekąsek podaje się wódki wytrawne, gorzkie lub żołądkowe,
- do deseru i kawy - słodkie oraz likiery, a także koniak (do czarnej kawy),
- do podwieczorku - najlepiej kieliszek likieru lub cocktailu.
Temperatura podawania
- Wódki czyste lub gatunkowe wytrawne pije się zawsze na zimno (najlepiej z lodówki),
- Wódki półwytrawne lub półsłodkie - ochłodzone,
- Wódki słodkie i likiery - o temperaturze pokojowej.
Sposoby podawania
- Wódki czyste - w kieliszkach bez nóżki,
- Wódki gatunkowe - kieliszkach z nóżką (możemy podawać w takich również wódki czyste),
- Wódki wytrawne podaje się, więc w kieliszkach, zawierających 35-40 ml,
- Wódki słodkie w kieliszkach mniejszych, zawierających 20-25 ml,
- Wódki naturalne, jak wypalanki winne bez różnicy pochodzenia i nazwy, a więc francuski koniak lub polski winiak, jeżeli tylko jest wysokiej jakości, stary, odleżały, podaje się w specjalnych kieliszkach koniakowych, stosunkowo dużych (pojemność całkowita 80-100 ml) o kształcie zwężającym się ku górze. Kieliszek napełnia się dobrze ochłodzoną cieczą do jednej czwartej lub jednej trzeciej zawartości (25-30 ml) i ogrzewa lekko w dłoni, co powoduje większą wyczuwalność bogatego aromatu i zharmonizowanego bukietu tych często wybornych trunków,
Koniaki i brandy są często podawane w innych kieliszkach, przeważnie również mających charakterystyczny kształt tulipana, lecz bardziej smukłych i o linii bardziej wydłużonej. Stosuje się więc kieliszki z pękatą czaszą o pojemności powyżej 230 ml. Kieliszek trzymamy za czaszę. Do kieliszka wlewamy jedynie około 20-40 ml,
Whisky (również starkę) pije się zwykle ze szklaneczki (120-150 ml) z grubym dnem, do której przed wlaniem ochłodzonego napoju wkłada się kostkę lodu. Ilość wlanej whisky powinna być niewielka: ok. 30 ml, czyli 1/5 szklaneczki,
do likierów - stosuje się kieliszki zbliżone kształtem do kieliszków do wódki na nóżce, z tym że są znacznie smuklejsze. Pojemność czaszy nie powinna przekraczać 60 ml. Trzymamy je za nóżkę. Napełnimy do połowy kieliszka.
Do spożycia zarówno koniaków, jak i innych wysokogatunkowych wódek, produkowanych przez przemysł spirytusowy, jak np. winiaki, śliwowice czy starka, można stosować również zwykłe kieliszki do wina napełnione dobrze ochłodzonym trunkiem do ok. 1/3 objętości.
Wódkę, zwłaszcza dobrą, pije się dla przyjemności, a nie dla popadania w stan oszołomienia, dlatego spożywane dawki powinny być niewielkie.