Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
Stumbras
„Stumbras“ – największa wytwórnia wyrobów spirytusowych – została założona w roku 1906. Jest to najstarsza w kraju wytwórnia wyrobów spirytusowych, której historia sięga końca XIX w. – początek XX w.Swoje pierwsze lata istnienia „Stumbras“ rozpoczął w tym okresie, kiedy Litwą rządziło imperium rosyjskie. W roku 1903 dla przyszłej wytwórni została zakupiona działka za bardzo dużą kwotę, na którą, jak chodziły pogłoski, dużą sumę pieniężną wyłożył sam imperator Rosji. Budowa wytwórni „Stumbras“ została zakończona w roku 1906.
W Carskiej Rosji szczególnie ściśle kontrolowano całą produkcję wódki. Dlatego w wytwórni „Stumbras“, która później została prawdziwą dumą Litwy, został wprowadzony wymóg, aby produkcja wódki odbywała się z zachowaniem szczególnych wymogów jakościowych, tylko według tradycyjnych oraz klasycznych technologii, przejmując doświadczenie robienia wódki istniejące już nie jeden wiek. Takich zasad wytwórnia „Stumbras“ trzyma się do dziś.
Wytwórnia „Stumbras“ aż do roku 1914 była ciągle modernizowana i rozwijana. Po rozpoczęciu Pierwszej Wojny Światowej i upadłości rządu imperium rosyjskiego prawie całe terytorium Litwy zostało zajęte przez Niemców. Mając na celu doprowadzenie kraju i całego imperium do możliwe jak największej biedy, Niemcy niemal zburzyli wytwórnię „Stumbras“. Podczas rządzenia Niemców działała ona tylko częściowo.
Po odzyskaniu niepodległości przez Litwę w roku 1918, nowy Rząd miał na celu jak najszybciej odświeżyć wycieńczoną ekonomię kraju. W latach 1921 – 1922 dzięki olbrzymim inwestycjom zamożnych tamtego okresu „Stumbras“ znowu została jedną z najbardziej nowoczesnych wytwórni wódki w całym regionie. Produkowanymi przez wytwórnię „Stumbras“ wódkami, później nalewkami, likierami, brandy dumnie delektowano się na całej Litwie. Napojom, które zostały częścią dziedzictwa narodowego nie szczędzili pochwał także goście z krajów zagranicznych.
W okresie radzieckim wytwórnia „Stumbras“ utrzymała swoją chwałę. W wytwórni pracowali jedni z najlepszych rzeczoznawców napojów spirytusowych, którzy na celu mieli zachować autentyczne receptury napojów litewskich; mnóstwo z nich nawet sami odtworzyli. W taki sposób więcej aniżeli 50 lat temu pojawiły się produkowane jeszcze w zaprzeszłych czasach litewskie nalewki „Stumbro Starka“ („Starka „Stumbras“, „Trejos devynerios“ („Trzy dziewiątki“).
Dzisiaj wytwórnia „Stumbras“ swoimi wyrobami zadziwia mnóstwo krajów światowych, jest dumna, iż zajmuje pozycje lidera już sto lat. Doświadczenie nabyte przez cały wiek, uchowane wartości oraz trzymanie się zasad fundamentalnych– siłą i mocą wytwórni „Stumbras“.
Jesienią roku 2003 firma córka „Mineraliniai vandenys“ koncernu „MG Baltic“ została uznana zwycięzcą konkursu prywatyzowania wytwórni „Stumbras“, a 27 października tego samego roku spółka „Mineraliniai vandenys“ skutecznie przejęła zarządzanie przedsiębiorstwem.
Cała produkcja „Stumbras“ spełnia normy ISO 9001:2000 (LST EN ISO 9001:2001).
Źródło: http://www.stumbras.eu/pl/about
Wódki / Gatunkowe / Nalewki / Specjalne
- Owoce słońca – czerwone pomarańcze, cytryny – łączą się w tym napoju z mnóstwem ziół i przypraw, podkreślając jego egzotyczny smak oraz aromat. Łagodności oraz subtelności balsamowi nadaje goździka, cynamon, gałka muszkatowa, suszona śliwka, morela oraz miód, natomiast lekkości i orzeźwiającego smaku – mięta pieprzowa, mięta, pałeczki waniliowe, kwiat lipowy.
O zapalczywości nalewki świadczą wchodzące w jego skład czerwone pomarańcze i cytryny. To właśnie dzięki czasowi oraz cierpliwie gromadzonej wiedzy powstała bogata kompozycja tego napoju, na którą składa się ponad 27 składników, rozbrzmiewająca niczym żywa muzyka przyrody.
Najlepiej smakuje:
- z kostkami lodu;
- w postaci koktajli z sokiem pomarańczowym lub innymi napojami orzeźwiającymi. - import - Litwa
Trejos Devynerios
Tajemnica niezwykłego smaku "Trejos devynerios" zawiera się w mieszance ponad 27 gatunków ziół i orientalnych przypraw, pochodzących z całego świata i dających wyjątkowy słodko-gorzki smak. Wódka smakowa produkowana przez Zakłady Przemysłu Spirytusowego AB STUMBRAS na Litwie.
Wódki / Gatunkowe / Nalewki / Ziołowe/Korzenne
- Zielone dziewiątki... Co to?
zieleń – to przyroda, zieleń – to życie, zieleń – to świeżość i nastrój...
dziewięć – to magia i tajemnica...
Nazwa nalewki jakby odtwarza szczególny, orzeźwiający smak i aromat oraz unikalny jej kolor.
Ten unikalny balsam wytwarzany jest z wyśmienicie dobranej mieszanki ziół i aromatów według specjalnej receptury udoskonalonej przez specjalistów „Stumbrasa”. Napój o delikatnie gorzkim i przyjemnie słodkawym smaku stworzono tym, którzy lubią nowości i szanują tradycje. Do produkcji balsamu wykorzystuje się ponad 30 naturalnych składników. Skórki cytryny i pomarańczy, pałeczki waniliowe oraz melisa ukazują charakterystyczny, ale orzeźwiający smak napoju, a tony cynamonu, goździki, muszkatu, rodzynek, głogu, śliwek i kawy wytwarzają niepowtarzalny aromat. Francuskie brendy i naturalny miód ukoronowuje niepowtarzalny smak napoju i dodaje mu nieoczekiwanych barw. Balsam dojrzewa w specjalnych zbiornikach, w których smaki wszystkich składników splatają się w jedną nierozerwalną całość i napój nabiera trwałego smaku oraz oszałamiająco świeżego aromatu.
Balsam można pić:
- z małych kieliszków,
- z lodem i cytryną,
- jako dodatek do koktajli orzeźwiających z tonikiem lub do innych napojów niealkoholowych.
Wódki / Gatunkowe / Likiery
- Likier „Benediktino“ ma zdecydowany smak i złożony łagodny aromat. Likier ma żółto-brązowy kolor, ma moc 43%.
Jest to starodawny likier przygotowywany według przepisu stworzonego pół wieku temu.
Likier produkowany jest z rektyfikowanego alkoholu etylowego, wytworzonego sposobem podwójnej destylacji, naturalnego miodu pszczelego bogatego w nektar, nalew z surowca roślinnego pochodzenia i wody przygotowanej metodą odwrotnej osmozy.
Przygotowana mieszanka filtrowana jest najwyższej jakości filtrami.
Likier „Benediktino“ jest jednym z likierów, po skosztowaniu którego odnajdziecie prawdziwą harmonię, zrównoważony łagodny aromat.
Wódki / Gatunkowe / Naturalne / Zbożowe / Whisky/Whiskey
- Mistrzowskie ręce szkockich producentów stworzyły niepowtarzalny napój – szkockie whisky. Szkockie mieszane whisky BLACK JACK GOLD produkowane jest według starych tradycji szkockich, z zastosowaniem najbardziej przodujących technologii produkcyjnych. To whisky o imponującym kolorze wyróżnia się smakiem o aksamitnej łagodności oraz przyjemnym i wyrazistym aromatem.
Wódki / Gatunkowe / Likiery
- W spółce „Stumbras“ likier „Bočių“ produkowany jest od 50 lat. Na cześć przodków, ku pamięci ich prac i piosenek ten wspaniały likier został nazwany „Bočių“ („Przodków“).
Likier „Bočių“ jest słodki z nieznaczną goryczą, o kolorze brązowym z odcieniem różanym, o złożonym aromacie. Wyjątkowym składnikiem tego likieru jest litewskie piwo, które bardzo smakowało naszym przodkom.
Likier produkowany jest z rektyfikowanego alkoholu etylowego, wytworzonego sposobem podwójnej destylacji nalewu z surowca roślinnego, piwa i wody przygotowanej metodą odwrotnej osmozy. Nalew przygotowywany jest z dokładnie posortowanego i rozdrobnionego surowca roślinnego, zalewając go mieszanką z rektyfikowanego alkoholu etylowego i wody. Nalew jest codziennie dokładnie wymieszana i przechowywana przez określony czas. Przygotowana mieszanka następnie poddawana jest filtruacji specjalnymi filtrami najwyższej jakości.
Likier „Bočių“ podaje się do filiżanki kawy oraz do sporządzenia mocnych i deserowych drinków.
Wódki / Gatunkowe / Nalewki / Owocowe
- Nalewkę „Dainava” „Stumbras“ produkuje od ponad pięćdziesięciu lat. „Dainava“ ma kwaskowaty smak, pomarańczowo-różowy kolor, przyjemny aromat owoców, jagód i wina.
Ta nalewka o subtelnym smaku wytwarzana jest wyłącznie ze zbożowego rektyfikowanego alkoholu etylowego wytworzonego sposobem podwójnej destylacji oraz z wody pitnej przefiltrowanej przez sześciopoziomowy system filtracji oraz demineralizowanej.
Do produkcji nalewki używane są soki owocowe i jagodowe, francuskie wino. Przed zalewaniem sok jest specjalnie do tego przygotowywany (oczyszczany do przezroczystości, filtrowany). Przygotowana mieszanka do nalewki „Dainava” dojrzewa przez określony czas, następnie jest chłodzona i filtrowana przez specjalne filtry najwyższej jakości.
Doświadczenie i profesjonalizm specjalistów „Stumbrasa” oraz dodane soki owocowe i jagodowe nadają nalewce wyjątkowych właściwości smakowych.
Wódki / Gatunkowe / Naturalne / Specjalne / Winiaki/Brandy
- Francuska brandy o szlachetnym smaku i subtelnym aromacie orzechów włoskich z delikatnym odcieniem migdałów i wanilii, wytworzona na bazie winnego destylatu leżakowanego w dębowych beczkach przez co najmniej 10 lat. Długo leżakowany surowiec do tego brandy przywożony jest do Litwy z założonej w 1853 roku wytwórni koniaku i brandy położonej zaledwie o kilka kilometrów od miasteczka Cognac w południowo-zachodniej Francji.
Zawartość kielicha tego trunku z jego niepowtarzalnym, trwałym aromatem i smakiem mieści w sobie ponad półtorawiekowe doświadczenie, wiedzę i profesjonalizm francuskiego przedsiębiorstwa rodzinnego. Przekonała się o tym komisja „International Taste & Quality Institute”: w międzynarodowym konkursie „Superior Taste Award 2006“ w Brukseli brandy GLORIA 10 została wyróżniona dwiema gwiazdami.
GLORIA 10 – bogatsze doświadczenie smakowe! - Francuska brandy GLORIA 5 produkowana jest z najlepszych szczepów winogron wyhodowanych w południowo-zachodniej Francji: Ugni Blanc, Folle Blanche oraz Colombard. Pięcioletnie leżakowanie w dębowych beczkach w specjalnych piwnicach, znajdujących się w pobliżu miasteczka Cognac, nadaje trunkowi bogaty, łagodny smak oraz przyjemny aromat owoców i wanilii.
- GLORIA 7 – francuska brandy kategorii VSOP – produkowana jest z najlepszych szczepów winogron, wyhodowanych w południowo-zachodniej Francji: Ugni Blanc, Folle Blanche oraz Colombard. Siedmioletnie leżakowanie w dębowych beczkach w specjalnych piwnicach, znajdujących się w pobliżu miasteczka Cognac, nadaje trunkowi wyjątkowy, trwały smak oraz bogaty i przyjemny aromat owoców, wanilii i orzechów włoskich.