Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
Browar Fortuna
Pierwsze wzmianki o miłosławskim piwie sięgają początków XVII wieku. W roku 1626 dokonano urzędowego zapisu o ugotowaniu pierwszych warów piwa. Miłosław okazał się prężnym ośrodkiem piwowarskim, gdyż w kolejnych latach czopowe, odpowiednik podatku akcyzowego, płaciło aż trzydziestu sześciu mielcarzy, jak wówczas nazywano piwowarów. W 1794 roku cieszące się zasłużoną sławą piwo miłosławskie wysyłano do Gdańska, skąd ładowane na okręty ruszało w szeroki świat.W roku 1889 w Miłosławiu nastała nowa era piwowarstwa. Staraniem okolicznych mieszczan wybudowano nowoczesny jak na owe czasy browar parowy - "Fortunę", który stał się bezpośrednim spadkobiercą trzywiekowej tradycji piwowarskiej. Odebrany prawowitym właścicielom przez hitlerowców w 1939 roku, a przez komunistów w 1950 roku powoli niszczał, zaś znakomite i cieszące się dobrą sławą miłosławskie piwo odchodziło w zapomnienie.
Źródło: http://www.browarfortuna.pl/index.php?p=3&pm3=1&id=1&fir=1
Piwa / Ciemne
- brak informacji
- brak informacji
Cydry / Musujące
- brak informacji
Piwa / Jasne / Pełne
- Piwo o głębokim ciemnym kolorze, pachnące chmielem, słodem i dymem, o wytrawnym delikatnym goryczko-korzennym smaku. Gruba gęsta piana w kolorze jasnokarmelowym cieszy oko do samego końca, zaś głębokie wysycenie przynosi orzeźwienie z każdym łykiem.
Piwo warzone na ciemnych i karmelizowanych słodach, zgodnie ze starą sztuką piwowarską – doprawione szczyptą piwowarskiej fantazji.
Piwo stworzone specjalnie dla wszystkich wielbicieli ciemnych - wytrawnych piw jakich już się obecnie w Polsce prawie nie warzy. Przynosi poza unikalnym i bogatym smakiem, cudowne wspomnienie przeszłości. - brak informacji
Piwa / Ciemne
- Piwo o niepowtarzalnym czarnym kolorze, który w promieniach słonecznych zamienia się w ciemnorubinowy. Gruba delikatna powoli opadająca piana wieńczy słodki i aromatyczny trunek, który w pierwszej chwili smakuje karmelowo, aby po chwili zaskoczyć bogatą gamą posmaków od delikatnie goryczkowego poczynając, poprzez słodowo-ziołowy, na miodowym kończąc.
Swój oryginalny smak piwo zawdzięcza unikalnej recepturze, wielotygodniowemu okresowi dojrzewania w głębokich zimnych piwnicach browaru.
Piwo przeznaczone początkowo dla koneserów potrafiących docenić śmiałą kompozycję, niespodziewanie podbiło serca kobiet swoją delikatnością i finezyjną słodyczą oraz studentów ceniących jego ukrytą moc i awangardowy charakter.
Piwo wielokrotnie nagradzane, między innymi: znakiem "Dobre bo Polskie", Nagrodą Publiczności na Targach Poznańskich Polagra-Farm w Poznaniu, oraz medalem w Konkursie Piw w Szczyrku. - brak informacji
- Piwo ciemne słodowe
Objętościowa zawartość alkoholu: 5,6 %
To piwo dolnej fermentacji, fermentujące w niskich temperaturach w tradycyjnych otwartych kadziach. Jak w przypadku wielu piw ciemnych, długo leżakuje. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony w browarze Miłosław oraz naturalny miód pszczeli.
Aromat tego piwa to połączenie słodyczy miodu oraz palonych ciemnych słodów, pozostające w równowadze również na podniebieniu. W smaku towarzyszy mu odpowiednio dobrana chmielowa goryczka. "Miodowe" sprawdza się jako towarzysz intensywnych w smaku mięsnych dań oraz samodzielnie w roli płynnego deseru.
Choć nie jest to piwo do picia na co dzień, pasuje do każdej okazji. Niewiele jest tak uniwersalnych piw.
Piwa / Smakowe
- brak informacji
- brak informacji