Czwórniak

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Miody pitne
Miód naturalny wytrawny z brzeczki czwórniaka
W brzeczce czwórniaka na 1 obj. miodu pszczelego przypadają 3 obj. wody. Skład brzeczki na 10 l
1. Miód pszczeli płynny (patoka) . 2,5 l
2. Woda 7,5 l
3. Kwas cytrynowy 35 g
4. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego
Razem 10,0 l

U w a g i
1. Stosując zamiast patoki miód stały należy wziąć zamiast 2,5 l - 3,5 kg (2,5 o 1,4 = 3,5) miodu.
2. Chcąc zrobić miód pitny tańszy można zastąpić połowę miodu cukrem, a więc wziąć zamiast 2,5 l patoki - 1,25 l patoki oraz 1,25 kg cukru lub - 1,75 kg miodu stałego oraz 1,25 kg cukru.
3. Brzeczka powinna wykazywać na cukromierzu Ballinga 28-29 °Blg (ok. 25% cukru).
4. Miód z brzeczki czwórniaka najlepiej nadaje się do wyrobu miodów wytrawnych.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków