Dwójniak

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Miody pitne
Miód pitny naturalny słodki z brzeczki dwójniaka
W brzeczce dwójniaka na 1 objętość patoki przypada 1 objętość wody. Skład brzeczki na 10 l
1. Miód pszczeli płynny (patoka) 5,0 l
2. Woda 5,0
3. Kwas cytrynowy 40-45 g
4. Pożywka dla drożdży - 3,5 do 4 g fosforanu amonowego

Brzeczka dwójniaka jest bardzo gęsta i zawiera ok. 50% cukru. Do jej fermentacji najlepiej stosować specjalne drożdże miodowe, przyzwyczajone do przerabiania stężonych zacierów cukrowych oraz wyższą temperaturę. Fermentacja przebiega powoli i trwa długo, przy czym tylko część cukru zawartego w brzeczce zostaje przerobiona na spirytus, tak że z brzeczki tej można otrzymać tylko słodki miód pitny. Miód ten dojrzewa powoli i wymaga długiego, zwykle kilkuletniego okresu leżakowania (od 3 do 5 lat).

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków