Fondue piwne

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Coś na ząb
700 g sera cheddar
120 g sera ementaler
2 łyżki mąki
ok. 400 ml piwa Budweisser
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
dodatki: ciemne pieczywo, pomidory, marchewka, brokuły, kalarepka, seler naciowy itd

Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do torebki, dodać mąkę, torebkę zamknąć lub zawiązać i składniki dokładnie wymieszać, energicznie potrząsając. W garnku podgrzać piwo wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy już prawie wrze, rozpocząć stopniowo dodawanie serów. Cały czas mieszać. Gdy po dodaniu całego sera jest za gęste, dolać nieco piwa. Dodać musztardę, sól, pieprz. Przelać do garnka do fondue. Podawać z pokrojonym w kostkę ciemnym pieczywem, słupkami marchwi i kalarepy, podzielonym na różyczki i zblanszowanym brokułem, ćwiartkami pomidorów, kawałkami selera naciowego.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków