Budyń z wątróbki

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Coś na ząb
Wątróbka cielęca, 2 płaskie łyżki masła, 2 cebule, 4 jaja, 3 żółtka, bułka kajzerka, szklanka mleka, 10 dag rodzynków, gałka muszkatołowa, sól.

Sos: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka bulionu, pół szklanki wina, łyżka octu 6-proc., łyżka cukru, pól cytryny, 5 dag rodzynków

Oczyszczoną z błon wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa. Posiekaną drobno cebulę podsmażyć w łyżce masła, ostudzić, dodać jaja i żółtka, namoczoną w mleku bułkę, rodzynki, gałkę muszkatołową i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i całość utrzeć, najlepiej w makutrze. Wyłożyć na wysmarowaną masłem serwetę, zawiązać i gotować ok. 90 minut.

Przygotować sos w następujący sposób: zrobić zasmażkę z mąki i masła, wlać szklankę bulionu i wino, mieszając zagotować. Przecedzić, dodać cukier, ocet, pokrojoną cytrynę, rodzynki i jeszcze raz zagotować. Budyń polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków