Cydr domowy - na sposób francuski

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Cydry
16-17 kg jabłek (10 l soku)

Dojrzałe, ale winno-kwaskowate, zdrowe jesienne jabłka wymyć, pokroić (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) na ćwiartki, włożyć do dużej donicy lub drewnianej faski i odstawić na 12 godz. Następnie odciągnąć z jabłek moszcz w sokowirówce (powinno być około 10 l) i nie dodając ani cukru, ani drożdży czysty moszcz wlać do butli lub gąsiorka, napełniając naczynie do 3/4 jego pojemności. Po zamknięciu butli rurką fermentacyjną odstawić ją w ciepłe miejsce (20-25 °C). Po burzliwej fermentacji trwającej 4-5 dni młody jabłecznik ściągnąć znad osadu, przelać do innej butli - tym razem pod samą szyjkę, zamknąć ponownie rurką fermentacyjną i trzymać w chłodzie (piwnicy) przez 6 tygodni, a następnie rozlać do butelek. Cydr domowy nie będzie zbyt klarowny, ale dzięki dużej zawartości dwutlenku węgla będzie lekko kwaskowaty, smaczny i orzeźwiający.
Chcąc uzyskać cydr tzw. spokojny, nadający się do dłuższego przechowywania, po 6 tygodniach należy ściągnąć go znad osadu, przelać do starannie wymytej butli lub wysiarkowanej beczułki, szczelnie zamknąć korkiem i przechowywać w chłodzie przez 6-12 miesięcy.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków