Cydr na szybko - na sposób angielski

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Cydry
5 kg jabłek
10 l wody
1 kg cukru
5 cytryn
40 g imbiru

Dojrzałe dorodne winnokwaskowate jabłka wymyć, pokroić (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) na ćwiartki i zmiksować na miazgę, wlać ją do dużego garnka kamiennego i dolać ok. 3 l zimnej wody, po czym odstawić naczynie przykryte gazą na 7 dni. W czasie fermentacji mieszać miazgę rano i wieczorem. Po tym czasie przecedzić płyn przez gazę, a resztę miazgi odcisnąć, zmieszać z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wyciśniętym z tych cytryn oraz dodać mielony imbir. Całość dopełnić wodą do 10 l i przelać do butli lekko zakorkowanej na 24 godz. Po tym czasie cydr przesączyć, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Napój pić można już po tygodniu, ale lepszy będzie po kilku miesiącach.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków