Jabłecznik staropolski #2

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Cydry
8 kg jabłek mieszanych (słodkokwaskowatych)
2 kg gruszek niezbyt przejrzałych
1 l syropu cukrowego(Najczęściej stosowany syrop. Wykorzystywany do słodzenia koktajli. Przygotowuje się go w następujący sposób: w 1 części gorącej wody rozpuścić 1 część cukru i zagotować. Im dłużej gotuje się syrop, tym będzie gęstszy)
6 l wody
2 g kwasku cytrynowego
2 g pożywki drożdżowej
drożdże: Riesling, Sauternes lub Tokaji

Umyte jabłka i gruszki rozdrobnić na małe cząstki lub poszatkować (ostrzami nierdzewnymi). Do dużego garnka emaliowanego wkładać owoce partiami, zalewać wodą, podgrzewać powoli, aż do zagotowania, a następnie gotować dodatkowo przez 2-3 min. na małym ogniu. Gdy rozgotowane owoce ostygną do temp. 22-25 °C, przecedzić przez sito do gąsiorka lub małej beczułki do 3/4 pojemności, a pozostałą miazgę wycisnąć w płóciennym worku i zmieszać oba soki. Do całości soku dodać rozmnożoną matkę drożdżową, syrop i pożywkę drożdżową, a po wymieszaniu zamknąć naczynie korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na 2 miesiące w temp. 16-18 °C. Gdy fermentacja ustanie, a jabłecznik zacznie się samoczynnie klarować, zlać go z osadu, wlać do czystego naczynia i przenieść do chłodu na 3-6 miesięcy. Przed rozlaniem ściągnąć ponownie jabłecznik z osadu i wlać przez gęste płótno lub flanelę do czystych butelek i szczelnie je zamknąć. Przechowywać w chłodzie w temp. 8-10 °C do 6 miesięcy.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków