Ajerówka (Kalmusówka) #2

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Nalewki
Zawartość alkoholu: 45%
100 g kłącza tataraku
5 ziaren kardamonu
5 g cynamonu
skórka okrojona z 1 pomarańczy
1,1 l wódki czystej 45 °

Zioła z posiekaną skórką pomarańczy zalać w naczyniu wódką i odstawić do ciepła na 10-14 dni, szczelnie zamykając. Po tym czasie wódkę przecedzić przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek.
Wódka ma barwę zielonkawobrunatną, jest wytrawna, żołądkowa, ma charakter aperitifowy, swoisty zapach i smak.
Pije się ją o temp. 16-18°C.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków