Anyżówka

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Nalewki
Zawartość alkoholu: 45%
20 g owocu anyżu
1 laska wanilii lub torebka cukru w anilinowego
5 goździków
skórka z 1 cytryny (cienko skrojona)
2 ł. cukru
1/3 ł. kwasku cytrynowego
1 l wódki czystej 45 °

Wszystkie składniki wsypać do gąsiorka, wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić naczynie w ciepłe miejsce na 30 dni, często nim wstrząsając. Po tym czasie przecedzić wódkę przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek. Pić co najmniej po miesiącu, lecz im dłużej stoi, tym staje się lepsza.
Barwa wódki złocistobrunatna, aromat i smak swoisty - anyżowy. Dobra na trawienie.
Pije się ją o temp. 4-6°C.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków