Amaretto Florence

Distillerie Franciacorta

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Wódki / Gatunkowe / Likiery
Zawartość alkoholu: 28%
Dostępne pojemności: 0.7l butelka
Unikalny włoski likier migdałowy o delikatnym smaku z okolic Florencji, symbol włoskiej jakości. Od wieków produkowany według tradycyjnej i starannie przestrzeganej receptury. Znany na całym świecie. Amaretto to najsłynniejszy likier migdałowy na świecie. We Włoszech każdy region słynie z produkcji własnego likieru. Produkowany jest z migdałów i pestek morelowych, które zalewa się destylatem winnym, a otrzymany trunek słodzi syropem cukrowym(Najczęściej stosowany syrop. Wykorzystywany do słodzenia koktajli. Przygotowuje się go w następujący sposób: w 1 części gorącej wody rozpuścić 1 część cukru i zagotować. Im dłużej gotuje się syrop, tym będzie gęstszy) i zabarwia na kolor ciemnobrązowy. Amaretto ma tak bogaty bukiet aromatyczny, że wspaniale smakuje w naturalnej postaci, lekko schłodzony, najczęściej podawany jest jako aperitif przed posiłkami.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków