Babka piwna

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Ciasta, ciastka i desery
1 szklanka jasnego piwa "Leszek"
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oliwy
3 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
ewentulanie rodzynki lub skórka pomarańczowa

Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i utrzeć z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodać kolejne składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i oliwę. Na końcu dodać piwo. (składniki dodawać ciągle miksując) Do rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto na 45 minut. (temperatura pieczenia 180oC). Babka przypomina drożdżową, ale nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie i w dodatku ZAWSZE się udaje!! Dla urozmaicenia można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę można polukrować lub oblać czekoladą.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków