Chateau du Breuil Fine

Lecomte Calvados

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Wódki / Gatunkowe / Naturalne / Owocowe / Calvados
Dostępne pojemności: 0.7l butelka
Calvados wytwarzany jest z cydru, jabłkowego wina z Normandii. Prawo do używania nazwy calvados posiadają wódki z cydru produkowane na terenie jedenastu dokładnie określonych okręgów. Po destylacji calvados leżakuje od dwóch do sześciu lat w beczkach z drewna dębowego lub kasztanowego. Im jest starszy, tym jest bardziej aromatyczny i delikatny. Zmienia się też jego barwa, z bursztynowego na koniakowy. Ułatwia trawienie. Wódki jabłkowe, które nie mają prawa do tej nazwy określane są jako: eau-de-vie de pomme, apple brandy, applejack czy aquardiente di sidre.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków