Sos chrzanowy z winem

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Sosy
Składniki:
> 1 duży korzeń chrzanu
> ½ białego, wytrawnego wina
> 2 szklanki słodkiej śmietany kremowej
> 1 łyżka soku wiśniowego
> 1 łyżka soku z czerwonych porzeczek
> 1 łyżka musztardy delikatesowej
> sok z cytryny
> 1 łyżeczka cukru pudru
> sól

Przygotowanie:
Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan przekładamy na sito, parzymy wrzątkiem, ostawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Zimny łączymy z winem, śmietaną i pozostałymi składnikami, doprawiamy bardzo ostrożnie, aby nadmiar przypraw nie przytłumił delikatnego smaku. Sos podajemy nie później niż 2 godziny po przygotowaniu (inaczej straci smak i aromat).

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwe
Kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średnio drogie

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków