Karczek w piwie na grillu

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Grill
Składniki:
1 kg karczku
½ litra jasnego piwa
1 średnia biała cebula
1 średnia czerwona cebula
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego.

Sposób wykonania:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6-7 plastrów).
Białą i czerwoną cebulę pokroić w plastry. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. To wszystko zalać piwem, zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu. Zalewę ostudzić i włożyć do niej plastry mięsa. Całość włożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnie plastry mięsa wraz z cebulą rozłożyć na aluminiowej tacce. To razem położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 40 minut. Po upływie 20 minut plastry mięsa należy odwrócić.
Podawać z pieczywem i ulubionym dipem.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków