Sos parmezanowy do szparagów

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Sosy
Składniki:
cebula
2 łyżki masła
100 ml białego wina
200 ml bulionu
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
1 szczypta utartej gałki muszkatołowej
1 szczypta pieprzu cayenne
1 dag świeżego tymianku
1 dag świeżej bazyli
1 dag świeżej kolendry
15 dag kwaśnej śmietany
15 dag sera parmezan.

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pociąć w kostkę, zeszklić na maśle. Dolać białe wino, bulion, zagotować. Dodać do smaku sól, czarny pieprz, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne. Świeże zioła posiekać, dodać do sosu. Sos odstawić do schłodzenia, gdy będzie zimny, dodać śmietanę i starty ser parmezan.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków