Cytrynówka akademicka

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Stołowe
Składniki:
1 l spirytusu, 1 kg cytryn, 1 mały słoiczek miodu, 2/3 szklanki cukru, woda mineralna(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych) niegazowana (ewentualnie przegotowana kranówa!)

Jak przyrządzić?
Cytryny obieramy i kromy w kosteczkę. Zalewamy je spirytusem na 24 godz. Przelewamy miksturę przez sitko i przecieramy cytryny (te odcedzone), wszystko jest razem zmieszane. Pozostałości po cytrynach wywalamy. Cukier i miód zalewamy ciepłą, ale nie gotującą sie wodą i wlewamy do spirytusu. Wody lejemy tak, aby wszystkiego wyszło 2,25 l. Czekamy, aż się wszystko przegryzie, chłodzimy i pijemy!!!

Autor: student :) (pracus1974@o2.pl)

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków