Wino agrestowe mieszane (wieloowocowe) stołowe #1

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wina
Zawartość alkoholu: 14%
Skład nastawu z 10 l moszczu:

1. Moszcz agrestowy: 7,5 l
2. Moszcz porzeczkowy (czerwony lub biały): 1,5 l
3. Moszcz jabłkowy: 1,0 l
4. Rodzynki: 250 g
5. Miód: 600 g
6. Cukier: 4100 g
7. Woda: 9,7 l

Miód należy rozpuścić z cukrem przy sporządzaniu syropu cukrowego(Najczęściej stosowany syrop. Wykorzystywany do słodzenia koktajli. Przygotowuje się go w następujący sposób: w 1 części gorącej wody rozpuścić 1 część cukru i zagotować. Im dłużej gotuje się syrop, tym będzie gęstszy). Rodzynki opłukać, porozrywać lub poprzecinać, zalać gorącą wodą i pozostawić na 24 godz.
Na drugi dzień ciepłą (30 st. C) nalewkę rodzynkową wraz z rodzynkami wlać do balonu z nastawem.
Nastaw taki już po dwóch latach daje bardzo dobre wino stołowe pod warunkiem dokonania w odpowiednim czasie pierwszego obciągu.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków