Morelowy Chambord® Brie

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Coś na ząb
Składniki:
• 1 okrągły ser Brie
• 1 szklanki suszonych moreli
• 1 zielonego jabłka
• 2 łyżki siekanych orzechów*
• 1 łyżeczki soku z cytryny
• 1 szklanki soku pomarańczowego
• 1 szklanki likieru Chambord®
• 2 łyżki cukru
*najlepsze będą orzechy pekana, ale można wykorzystać również orzechy włoskie

Przygotowanie:
Obierz i pokrój w kostkę słodko-kwaśne jabłko. Wrzuć na patelnię wszystkie składniki poza Brie. Smaż je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zgęstnieje, a owoce zrobią się miękkie odstaw je do ostygnięcia.
Brie rozetnij na pół, tak by powstały dwie warstwy. Rozsmaruj pomiędzy nimi nadzienie.
Piecz w temperaturze 180° C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Danie skrop likierem Chambord®. Najlepiej smakuje podane z krakersami lub grzankami.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków