Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
Miody pitne / Czwórniaki
Postępowanie przy wyrobie miodu pitnego w zasadzie nie różni się od sposobu wyrobu win owocowych, poza zastosowaniem jako podstawowego surowca nie owoców, lecz naturalnego miodu pszczelego. Wyrób miodów pitnych obejmuje więc: przygotowanie brzeczki miodowej, fermentację i dojrzewanie młodego miodu.
PODZIAŁ MIODÓW PITNYCH W ZALEŻNOŚCI OD SPOSOBU DOPRAWIENIA BRZECZKI:
1. Miody naturalne. Są to miody, w których brzeczka składająca się tylko z miodu i wody została uzupełniona dodatkiem kwasu cytrynowego i poddana fermentacji po dodaniu pożywki dla drożdży oraz odpowiedniej matki drożdżowej.
2. Miody chmielowe. Są to miody, których brzeczka została zaprawiona albo chmielem, albo chmielem oraz innymi substancjami aromatycznymi, stosowanymi jako dodatek przy wyrobie miodów korzenno-ziołowych
3. Miody korzenno-ziołowe. Brzeczka tych miodów zaprawiana jest podczas warzenia rozmaitymi korzeniami, ziołami, przyprawami, jak np. cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem, wanilią, jałowcem, korzeniem fiołkowym, korzeniem walerianowym, płatkami róży, liśćmi mięty, migdałami, skórką pomarańczową lub cytrynową itp.
4. Miody owocowe. Miody owocowe są to doskonałe napoje, których wyrób można każdemu polecić, a w których właściwości miodu pszczelego połączone są z właściwościami zapachowo-smakowymi owoców. Do brzeczki tych miodów, po jej uwarzeniu, dodaje się soku wiśniowego, malinowego, agrestowego, dereniowego, jarzębinowego itp. otrzymując miody o odpowiednich smakach.
źródło: http://www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_podzial.php
- Miód pitny czwórniak biesiadny wyprodukowano z wyselekcjonowanych miodów pochodzących z najczystszych terenów Warmii i Mazur. Został sporządzony w/g tradycyjnej rodzinnej receptury. Czwórniak biesiadny jest miodem o silnym aromacie i zdecydowanym winnym, lekko półsłodkim smaku. Doskonały do potraw, zarówno mięsnych jak i deserów, pomocny w trawieniu.
- Wytwarzany na miodach nektarowych o silnym aromacie i ostrym smaku. Najbardziej wytrawny wśród wszystkich rodzajów miodów pitnych. Podawany bywa tak jak wino, do posiłku.
- Zgodnie ze staropolską recepturą oddajemy w Państwa ręce przedni trunek, jakim jest ten oto czwórniak Perła w Koronie, należący do rodziny miodów pitnych.
Czwórniak Perła w Koronie w swej objętości skrywa w czwartej części najlepsze miody z polskich pasiek, a zawartość 9-11% alkoholu sprawia, że nie pozostaje obojętnym. Zalecamy podawać w chłodne dni na gorąco lub jako dodatek do herbat, natomiast w słoneczne i ciepłe dni odpowiednio schłodzony lub z dodatkiem wody i paru kostek lodu. - Receptury, na podstawie których sporządzone są miody pitne Słowiańskie oparte są na najstarszej tradycji plemion słowiańskich. Charakteryzują się oryginalnym, wyraźnym ziołowo-korzennym bukietem smakowym i zapachowym. Trójniak Słowiański został nagrodzony srebrnym medalem na Ogólnopolskim Konkursie Win i Miodów Pitnych w Tymbarku.