Aktywne filtry - Kliknij aby deaktywować
Miody pitne / Półtoraki
Postępowanie przy wyrobie miodu pitnego w zasadzie nie różni się od sposobu wyrobu win owocowych, poza zastosowaniem jako podstawowego surowca nie owoców, lecz naturalnego miodu pszczelego. Wyrób miodów pitnych obejmuje więc: przygotowanie brzeczki miodowej, fermentację i dojrzewanie młodego miodu.
PODZIAŁ MIODÓW PITNYCH W ZALEŻNOŚCI OD SPOSOBU DOPRAWIENIA BRZECZKI:
1. Miody naturalne. Są to miody, w których brzeczka składająca się tylko z miodu i wody została uzupełniona dodatkiem kwasu cytrynowego i poddana fermentacji po dodaniu pożywki dla drożdży oraz odpowiedniej matki drożdżowej.
2. Miody chmielowe. Są to miody, których brzeczka została zaprawiona albo chmielem, albo chmielem oraz innymi substancjami aromatycznymi, stosowanymi jako dodatek przy wyrobie miodów korzenno-ziołowych
3. Miody korzenno-ziołowe. Brzeczka tych miodów zaprawiana jest podczas warzenia rozmaitymi korzeniami, ziołami, przyprawami, jak np. cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem, wanilią, jałowcem, korzeniem fiołkowym, korzeniem walerianowym, płatkami róży, liśćmi mięty, migdałami, skórką pomarańczową lub cytrynową itp.
4. Miody owocowe. Miody owocowe są to doskonałe napoje, których wyrób można każdemu polecić, a w których właściwości miodu pszczelego połączone są z właściwościami zapachowo-smakowymi owoców. Do brzeczki tych miodów, po jej uwarzeniu, dodaje się soku wiśniowego, malinowego, agrestowego, dereniowego, jarzębinowego itp. otrzymując miody o odpowiednich smakach.
źródło: http://www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_podzial.php
- Jest miodem pitnym owocowym, w którym minimum 30% wody potrzebnej do produkcji zostało zastąpione sokiem winogronowym. Leżakuje minimum 8 lat w dębowych beczkach. Rozlewany jest do butelek kamionkowych co potęguje i uszlachetnia jego walory smakowe. Zawartość alkoholu ok. 16%. Wyjątkowo zharmonizowany smak winogron i miodu najlepszej jakości tworzą niepowtarzalny bukiet tego arcydzieła miodosytnictwa. Kuszący aromat winogron i niespotykane bogactwo smaków miodów pszczelich to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
- Produkowany z miodu pszczelego nektarowego. 1 litr miodu pitnego zawiera 720 g miodu naturalnego. W okresie wieloletniego okresu dojrzewania staje się stabilny o pełnej klarowności. Z upływem lat jego bukiet przysłania wysoka zawartość alkoholu i kwasowość. W efekcie tego dojrzewania otrzymujemy trunek najszlachetniejszy o zawartoci alkoholu 16 %. O wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym produkowana z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
- Produkowany z miodu pszczelego nektarowego. 1 litr miodu pitnego zawiera 720 g miodu naturalnego. W okresie wieloletniego okresu dojrzewania staje się stabilny o pełnej klarowności. Z upływem lat jego bukiet przysłania wysoka zawartość alkoholu i kwasowość. W efekcie tego dojrzewania otrzymujemy trunek najszlachetniejszy o zawartoci alkoholu 16 %. Charakteryzuje się subtelnym lecz intensywnym aromatem, produkowany z dodatkiem owoców runa leśnego.
- Najwytworniejszy miód pitny, o doskonale zharmonizowanym, ziołowo-korzennym aromacie, wytworzony z najwyższej jakości wielkopolskiego miodu gryczanego. Produkowany jest w oparciu o staropolskie receptury, których tajniki sprowadzają się m.in. do leżakowania w przepastnych beczkach dębowych, przez okres wielu lat. Produkt ten skrywa w swej objętości w 2/3 naturalny miód pszczeli a w 1/3 inne komponenty niezbędne do jego powstania.