Domowy wyrób: "Zaprawa do Tamiówki z owoców suszonych"
Producent: nieznany

Składniki i sposób przygotowania
Chcąc sporządzić zaprawę w okresie zimowo-wiosennym, gdy owoców świeżych już nie ma, można użyć suszone owoce śliwek i tarniny.Skład zaprawy z owoców suszonych na 10 1 wódki:
1. Tarnina suszona: 0,50 kg
2. Śliwki suszone drylowane: 0,25 kg
3. Rodzynki: 0,20kg
4. Spirytus 50°: 2,50 l
Sposób postępowania jest podobny jak przy owocach świeżych (zobacz przepis). W tym przypadku do gąsiorka daje się nie 1/4 lecz 1/5 część pestek ze śliwek i owoce zalewa słabszym spirytusem (50°), gdyż owoce suszone są w znacznym stopniu już pozbawione wody. Pestki muszą być całe, nie wolno ich rozbijać.
Dobrze jest dodać do gąsiorka również nieco owoców południowych, a więc fig, daktyli lub chleba świętojańskiego.
Statystyki tego trunku
Oglądany: 7 445 razy, średnio 1.54 razy dziennie
Oceniany: 1 razy, średnio 0.01 razy miesięcznie
Komentowany: 0 razy, średnio 0.00 razy miesięcznie
Znudzony przeglądaniem trunków?
Zagraj w alkoholowe gry na naszej stronie lub obejrzyj śmieszne filmiki