Domowy wyrób: "Polski cydr #1"
Producent: nieznany

Składniki i sposób przygotowania
11 l soku jabłkowegoŚwieży wyciśnięty sok z jabłek mieszanych winnokwaskowych wlać do czystego gąsiorka do 3/4 pojemności, zamknąć szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną, jak przy winie, i odstawić w temp. 14-16°C na 3-5 tygodni, obserwując proces samoczynnej fermentacji. Gdy fermentacja ucichnie, zlać cydr znad osadu i wlać do drugiego gąsiorka, zamknąć szczelnie i odstawić go do piwnicy w temp. 8-10°C na 6 miesięcy. Po samoczynnym sklarowaniu przecedzić cydr przez płótno do czystych butelek, zamknąć szczelną zakrętką. Cydr będzie lekko nasycony dwutlenkiem węgla, jest perlisty, orzeźwiający i nadaje się do picia w temp. 6-8"C.
Statystyki tego trunku
Oglądany: 10 059 razy, średnio 2.09 razy dziennie
Oceniany: 1 razy, średnio 0.01 razy miesięcznie
Komentowany: 0 razy, średnio 0.00 razy miesięcznie
Znudzony przeglądaniem trunków?
Zagraj w alkoholowe gry na naszej stronie lub obejrzyj śmieszne filmiki