Oto lista trunków wypitych przez aptekorz
Wódki / Gatunkowe / Naturalne / Zbożowe / Whisky/Whiskey
- Destylarnia George Ballantine and Son Ltd pokusiła się na wydanie 12-letniej whisky pure malt.
- To szkocka whisky mieszana o złożonym eleganckim i wyrafinowanym smaku. Doskonale trafia we współczesne gusta. Jej jasnozłota barwa i charakterystyczny smak są wynikiem połączenia różnych gatunków whisky słodowych i zbożowych - starannie dobranych i leżakujących co najmniej 3 lata, a w wielu przypadkach znacznie dłużej. Smak dwóch głównych destylatów - whisky słodowych z Miltonduff i Glenburgie - sprawia, że Ballantine's Finest pobrzmiewa nutami czekolady, jabłek i wanilii.
- Można ją zaliczyć do whisky mieszanych z Gór Kaledońskich. Arthur Bell twórca marki poświecił mnóstwo czasu na kosztowanie whisky w najznamienitszych gorzelniach w kraju. Podstawowym jej składnikiem whisky słodowa z Blair Athol
- Producent: VP Brands International SA, Plovdiv Bulgaria
- Black & White to słynna szkocka whisky, której rodowód sięga XIX wieku. Została stworzona ponad 100 lat temu przez legendarnego „barona” whisky Jamesa Buchanana, znawcę i konesera tego szlachetnego trunku. Swój delikatny i wyrafinowany smak oraz słomkowy kolor zawdzięcza idealnej kompozycji ponad 30 whisky słodowych i zbożowych (m.in. Clynelish, Glendullan), pochodzących z różnych regionów Szkocji.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów single malt i single grain i sporządza kompozycje tzw. blended whisky. W przypadku whisky Black & White najmłodsze ze składników leżakowały ponad 3 lata.
Nazwa Black & White pochodzi od oryginalnej czarnej butelki z białą etykietą, w której trunek był pierwotnie sprzedawany. Charakterystycznym symbolem tej whisky są ulubione zwierzęta Jamesa Buchanana – czarny i biały terier. - Kolor lipowego miodu. W bukiecie delikatnie słona z nutką dymu, mięty oraz torfu, ale przede wszystkim pełna owocowych blasków. W tle lekko ziołowa. Lawenda, dębina, wanilia oraz syrop słodowy to aromaty, którymi jest nasycona ta whisky. Pełna, gładka, o subtelnej mlecznej słodyczy. Finisz ciepły i długi z wyraźnym smakiem toffi i miodu.
- Dalmore to mieszanka norweskiego i gaelickiego oznacza "wielką łąkę". Około 80% destylowanej whisky dojrzewa w dębowych beczkach po bourbonie, reszta w beczkach po sherry oloroso i amontillado.Najpopularniejszym trunkiem jest wydanie 12 letnie o złocisto-bursztynowej barwie. W palecie smakowej piękna kombinacja słodkiego sherry z goryczką skórki pomarańczy, odrobiną wrzosu i torfu, z długim, przyjemnym finiszem.
- brak informacji
- Znamienita blendowana whisky Famous Grouse ulepszona o kilku miesięczną maturację w beczce po porto. Niezwykłe bogactwo aromatów takich jak prażone migdały, toffi, limonka. W finiszu mocno wyczuwalny imbir, papryka oraz nuty korzenne.
- brak informacji