Oto lista trunków wypitych przez buraczan
Domowe wyroby / Wina
- Składniki:
5l wody
2kg ryżu
1,5kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20dkg rozdrobnionych rodzynek (conajmniej)
Przygotowanie:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
Domowe wyroby / Wódki / Stołowe
- Składniki:
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wody mineralnej(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych)
- 1 opakowanie cukierków ice
Sposób przygotowania:
0,5 litra wody mineralnej(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych) wlać do garnka. Cukierki wyjąc z papierków i także wrzucić do tego garnka (ich ilość zależy od upodobań, my użyliśmy ok 200g). Garnek z wodą i cukierkami podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Gdy ciecz będzie już jednolita poczekać aż całkowicie ostygnie. Spirytus przelać do większego garnka i wlać do niego rozpuszczone z wodą cukierki. Roztwór przelać do butelek i odstawić na ok 2 dni do lodówki/zamrażalki