Oto lista trunków wypitych przez nvrfrgt
Piwa / Ciemne
- brak informacji
- Specjalna, opatentowana przez Guinness technologia Widget sprawia, że piwo po otwarciu puszki zyskuje niepowtarzalną strukturę piwa beczkowego, z charakterystyczną gęstą i kremową pianą. Dzięki tej unikalnej puszce możemy przenieść do naszego domu atmosferę, która panuje w prawdziwym irlandzkim pubie, pijąc doskonałe piwo, które smakuje jak nalane prosto z beczki.
Zagadkowy Widget - jak to działa?
Charakterystyczną cechą Guinness Draught, w odróżnieniu od innych piw jest poza standardowym nasyceniem dwutlenkiem węgla, również zawartość azotu. Zagadkowy Widget to mała kulka wypełniona mieszaniną azotu, pływająca w zamkniętej puszce. Na powierzchni kulki znajduje się mikroskopijny otworek wykonany laserem. Po otwarciu puszki, w wyniku różnicy ciśnień wewnątrz i na zewnątrz opakowania, azot przeciska się przez otworek w kulce, uwalniając się w postaci mnóstwa drobnych pęcherzyków tworząc tzw. efekt "surge". Dzięki temu powstaje gęsta, kremowa i długo utrzymująca się piana, a delikatne bąbelki azotu wpływają na dodatkowe doznania smakowe, których nie odnajdziemy w żadnym innym piwie.
Więcej informacji o technologii Widget:
http://www.piwnastreet.pl
http://www.guinness.com/gb_en/beer/draughtcan/distraction.aspx - Kilka miesięcy prób by dać odpowiedź na pytania: piwo jasne czy ciemne oraz jaki miód: lipowy, wielokwiat czy może gryczany?
Lipowy w jasnym, a szczególnie w ciemnym był za delikatny. Gryczany oczywiście był tak intensywny, że trudno było doszukać się obok jakiegokolwiek jeszcze smaku, a przecież to nie miód pitny tylko piwo. Pozostał wielokwiat - z ciemnym współgrał idealnie: lekka słodycz miodu i kawowo-czekoladowe nuty z ciemnych słodów. Dostawca miodu mieszka i zbiera miód na Warmii. Tradycje pszczelarskie w jego rodzinie sięgają roku 1925. - brak informacji
- Tajemnica jego pięknej ciemnej barwy i wyjątkowo intensywnego smaku kryje się w unikalnym procesie palenia słodu ogniem. Jego rezultatem jest piwo o niepowtarzalnym smaku: lekko słodkawym na początku i z sympatyczną nuta goryczki na finiszu.
- Marka Okocim, przygotowała dla prawdziwych smakoszy piwa koneserski wariant o długiej tradycji – Okocim Porter.
Okocim Porter zamknięty jest w nowej, profilowanej 0,5l butelce z grawerką, podkreślającą ponad 160 - letnią tradycję pielęgnowania smaku piwa w Browarze Okocim. Charakterystyczne, głębokie, brązowe barwy opakowania to efekt unikalnego, ciemnego koloru piwa Okocim Porter, uznawanego przez wielu za jedno z najlepszych w tej kategorii w całej Europie Środkowo-Wschodniej.
Dzięki połączeniu kilku rodzajów słodów, w tym monachijskiego, karmelowego i palonego, oraz dwumiesięcznemu okresowi leżakowania okocimski Porter osiągnął niepowtarzalną ciemną barwę oraz głęboki, szlachetny smak, okraszony cedrowym posmakiem.
Okocim Porter od lat eksportowany jest do Australii oraz Stanów Zjednoczonych. Znany od ponad 100 lat dziś warzony jest według tradycyjnej, sprawdzonej receptury, niezmiennie cieszącej się dużym uznaniem smakoszy piwa. Wielokrotnie nagradzany na polskich i międzynarodowych konkursach. - Żywiec Porter jest bardzo mocnym i treściwym piwem charakteryzującym się posmakiem palonego słodu z nutami kawowo-karmelowymi. Produkowany jest ze słodu monachijskiego oraz kombinacji słodów jasnych i specjalnych, fermentowany w otwartych kadziach i poddawany długiemu okresowi leżakowania, który może trwać do 6 miesięcy.
Recepturę piwa Żywiec Porter wymyślił w 1881 r. Juliusz Wagner, który był naczelnym piwowarem Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.Od tego roku piwo Żywiec Porter produkowane było w Żywcu. W związku jednak ze zmianą systemu produkcji w żywieckim browarze i wprowadzeniem technologii HGB na początku XXI wieku, w latach 2003-2004 Grupa Żywiec przeniosła wyrób portera do Cieszyna, gdzie zostały zachowane dawne urządzenia piwowarskie.
Piwa / Smakowe
- Piwo Ciechan Miodowe to złocisty płyn, naturalnie mętny o dość obfitej, puszystej białej pianie i gęstej konsystencji. Charakteryzuje się słodko-gorzkim smakiem pochodzącym z połączenia piwa i miodu. Jego intensywny miodowy smak i aromat wzbogacony jest wydatną i niebezpośrednią goryczką. Ten złocisty kolor i miodowy aromat nadają mu absolutną unikalność a miód naturalny wielokwiatowy dodawany do piwa pochodzi z terenów Warmii i Mazur. Piwo Miodowe z Ciechanowa jest niefiltrowane, warzone tradycyjnie w 5-etapowym procesie. To piwo aromatyzowane, działające rozgrzewająco o zawartości 14% ekstraktu wagowego i 6,2% obj. alkoholu. Piwo Ciechan Miodowe jest szczególnie doceniane przez płeć piękną, gdyż jest jedynym piwem powstałym na bazie naturalnego miodu...
- brak informacji