Piwo #1

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Piwa
20 dag szyszek chmielu
2 litry jęczmienia
2 kg cukru
5 dag drożdży
12 litrów wody

Czysty jęczmień należy włożyć do ciepłej wody na kilka godzin, aż napęcznieje. Po napęcznieniu trzeba odlać wodę, a jęczmień włożyć do kamiennego garnka lub nie obitego emailowanego naczynia, przykryć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu na około dwa tygodnie, do momentu kiedy jęczmień zacznie kiełkować. Po zakiełkowaniu ziarna, należy wsypać je do garnka, zalać 8 litrami ciepłej wody i gotować przez 3 godziny. Do 2 litrów wody dosypać 2 kilogramy cukru wymieszać i zagotować. Szyszki chmielu zalać 2 litrami wody i gotować przez około 3 godziny. Wywary z jęczmienia i chmielu odcedzić, i przelać do jednego pojemnika, dodać syrop, wymieszać i schłodzić do około 30˚C. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości letniej wody, i dokładnie wymieszać z płynem. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków