Sake - wino ryżowe #2

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wina
Zawartość alkoholu: 18%
Składniki

1. - 1kg Ryżu
2. - 3kg Cukru
3. - 7l Wody Przegotowanej
4. - 3 Całe Cytryny
5. - 8 Ziarenek Ziela Angielskiego
6. - 8 Szt. Gożdzików
7. - 0.5kg Rodzynek (conajmniej, zeby w ogóle było je czuć)
8. - Szczypta Tymianku
9. - Szczypta Cynamonu
10. - Szczypta Piołunu
11. - Drożdże Tokay (ew piekarskie)
12. - 1,5 Gałki Muszkatułowej

Przygotowanie:

1. - Drożdże przygotować (2-3 Dni Wcześniej)
2. - 1kg Ryżu opłukać kilka razy
3. - Cukier zagotować z wodą (chociaż niekoniecznie)
4. - Rodzynki przepłukać, namoczyć i rozdrobnić
5. - Cytryny zetrzeć na tarce w całości ze skórką

6. - Resztę pokroić i wszystko razem połączyć

Oczekiwanie:

1. - Po 3 Tygodniach po okresie szybkiej fermentacji zlać ciecz do nowego zbiornika a osad wyrzucić.
2. - Po 2-3 Miesiącach pić

15-18% Vermut Ryżowy
W Przypadku za dużego dotlenienia, nieszczelności butli, w procesie fermentacji tlenowej tworzy się nieprzyjemny posmak. Wystarczy dodać taninę, 2-3 pastylki, do dostania w aptece, w celu przywrócenia równowagi beztlenowej flory bakteryjnej

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków