Cukinia w cieście piwnym

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Coś na ząb
2 średnie cukinie
pół szklanki piwa
2 jajka
szklanka mąki
3 szklanki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
po 3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na centymetrowe plastry - obficie posypać solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mąką, szczyptą soli, pieprzu i piwem dodając odrobinę wody, tak żeby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukini. Plastry cukini maczać w cieście z obu stron, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Z jogurtu i świeżych ziół przygotować sos doprawiając do smaku solą i pieprzem i dodając sok z cytryny. Podawać w sosjerce obok cukini.

W podobny sposób można przygotować kawałki papryki lub bakłażana.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków