Nalewka agrestowa

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Nalewki
Kilogram dojrzałych i dorodnych owoców agrestu umyć i odsączyć na sicie, usunąć ogonki i szypułki. Lekko nagnieść i włożyć do słoja. W tym momencie pojawia się pierwszy problem, jak mocna ma być nalewka. Według tradycyjnych przepisów owoce powinno się zalać litrem spirytusu oraz połową litra wódki. Niektórzy wolą nalewki słabsze i dlatego łączą wódke i spirytus w równych proporcjach. Tak przyrządzony specyfik zamykamy na dwa tygonie i stawiamy go na oknie. Ponieważ agrest nie ma nadzwyczajnych walorów smakowych przed zamknięciem słoika możemy wrzucić do niego laskę wanilii lub olejek cytrynowy, migdałowy. Niektórzy wolą jednak nalewkę bez dodatków. Po dwóch tygodniach możemy już zlać płyn do drugiego słoja. Pozostałe owoce zasypujemy połową kilograma cukru i dostawiamy na dwa tygodnie, często mieszając. Po tym czasie, sok uprzednio zlany łączymy z tym, który powstał po zasypaniu owoców cukrem. Tak powstałą nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy do sklarowania.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków