Nalewka Benedyktyńska

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Nalewki
Jest to jedna z bardziej popularnych nalewek, cieszących się zasłużoną sławą, stąd przez wieki wytwarzano ją i ulepszano w wielu wariantach smakowych. Do słoja wsypać zioła i przyprawy w równych proporcjach, czyli płaską łyżeczkę do herbaty: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru i piołunu. Dosypać ćwierć kilograma cukru, wlać ćwierć litra przegotowanej, ostudzonej wody oraz pół litra spirytusu. Dobrze wymieszać i odstawićna godzinę. Dodać łyżeczkę szafranu i łyżeczkę kwiatu lawendy. Dobrze wymieszać, odstawić na chwilę, aby zioła opadły na dno. Nalewkę dostawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie płyn przefiltrowujemy i zlewamy do butelek celem sklarowania.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków