Nalewka ananasowa #1

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wódki / Nalewki
Odkroić 1/4 starannie obranego ananasa, obwinąć gazą, obwinąć sznurkiem i zawisić w słoju wypełnionym spirytusem (pół litra) tak, aby owoc nie dotykał dna słoika, ani nie wystawał ponad spirytus. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Następnie przygotowujemy syrop z ćwierć kilograma cukru i pół litra wody. Wyjmujemy owoc ze słokia i całą jego zawartość mieszamy z gorącym syropem. Ostudzamy i rozlewamy do butelek. Butelki szczelnie zamykamy i odstawiamy do wyklarowania w ciemne i chłodne miejsce.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków