Wino porzeczkowe #2

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Wina
2 litry soku z czerwonej porzeczki
1 i 1/2 kg cukru
3 i 1/2 litra wody

Porzeczki dobrze dojrzałe zerwawszy, e wodzie źródlanej opluskaj, wygnieć i od południa do południa abo od wieczora do wieczora (od rana do rana też być może) w spokojności zostaw. Po tym przez prasę małą owocową przetasuj. Do dwu litrów soku wyciśnionego, półtora kilo cukru a trzy i pół litra wody zimnej daj. Zagotuj, poczym tyle zagotowanej i oziębionej wody, ile jest soku przegotowanego, dodaj; dodawszy zmięszaj wespół, a jeźli dużo tego będzie, to do dużego butla wlej, zważywszy wszelako, aby butla w całości nie napełniać, bo płyn ermentować będzie, i otworu nie zakrywaj, jeno płatkiem tiulowym osłoń. W piwnicy postaw i zostaw, a pokój mu daj. W lutym wino przeźroczyste będzie; natenczas do flaszek ściągnąć da się; zatym ściągnij, zakorkuj, zalakuj i dalej jak ze zwyczajnym winem sobie poczynaj, czy przechowując czy pijąc.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków