Esencja orzechowa

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Esencje
Esencję orzechową stosuje się w celu nadania winom owocowym typu win gronowych południowych, jak Madera lub Portwein, odpowiedniej goryczki. Przyrządza się ją z zielonych orzechów, wówczas gdy są one jeszcze miękkie i dają się kroić nożem (zwykle w lipcu).

Skład esencji:
1. Orzechy zielone: 100,0 g
2. Spirytus 95°: 200,0 ml
3. Woda: 60,0 ml

Drobno pokrajane zielone orzechy zalewa się spirytusem uprzednio rozcieńczonym wodą w stosunku podanym,w składzie esencji i maceruje 4-6 tygodni często mieszając. Następnie esencję zlewa się, a orzechy wyciska w prasie. Otrzymaną ciecz uzupełnia się spirytusem 60° lub wódką 45° do objętości 200 ml; w ten sposób 10 ml esencji odpowiada 5 g orzechów.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków