Zaprawa do Orzechówki

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Zaprawy
Skład zaprawy na 10 1 wódki:

1. Orzechy włoskie zielone: 1,50 kg
2. Spirytus 70%: 3,25 l

Orzechy po opłukaniu kraje się nierdzewnym nożem na drobne kawałki i wrzuca do gąsiorka o pojemności ok. 8 l, po czym zalewa rozcieńczonym spirytusem o mocy 70° i gąsiorek szczelnie korkuje. Nalew już po kilkunastu minutach nabiera żół­tawej barwy, na drugi dzień jest ciemnozielony, po czym dalej ciemnieje i wreszcie staje się ciemnobrązowy. Okres maceracji orzechów spirytusem (zawartość należy mieszać 2-3 razy w tygodniu) powinien trwać 4-6 tygodni, najkrócej zaś 21 dni. Klarowny nalew o pięknej ciemnobrązowej barwie zlewa się znad orzechów i przelewa do słoja lub butelek jako gotową zaprawę. przed użyciem jej do wódki powinna ona leżakować przez 2-3 miesiące

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków