Galareta z nóżek i wina

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Coś na ząb
8 nóżek cielęcych, butelka wytrawnego wina, sól, pieprz, cukier, 2 cytryny, 5-6 białek, ewentualnie cynamon i kilka goździków

Oczyścić nóżki, opłukać, wlać 4,5 litra wody i rozgotować, od czasu do czasu mieszając. Przecedzić przez gęste sito i ostudzić. Nazajutrz galaretę wyłożyć na blat, skroić z wierzchu tłuszcz i resztki ("fusy") ze spodu. Podgrzać i rozpuścić oczyszczoną galaretę, wlać wino, dodać sól, pieprz, cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, białka rozmieszane z łyżką zimnej wody, chwilę gotować na wolnym ogniu. Galaretę, po wyklarowaniu i odparowaniu do ok. 2 litrów, przecedzić i wlać do formy z otworem w środku. Resztę rozlać do małych foremek. Wstawić do lodówki. Do galarety można dodać kilka goździków lub nieco cynamonu.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków