Ciasteczka trójkątne z konfiturami

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Ciasta, ciastka i desery
2-2,5 szklanki mąki, 10 dag masła, 2 jaja, szklanka konfitur, 0,25 kg tłuszczu, 6 łyżek śmietany, 3 żółtka, 2 łyżki wina, 2-3 łyżki cukru, sól

Przesianą mąkę wyrobić z masłem, cukrem, solą, 2 jajami, 3 żółtkami, śmietaną i winem na ciasto tak gęste jak francuskie. Rozwałkować i zostawić na pól godziny pod przykryciem, aby nie wyschło. Następnie podzielić na dwa placki. Jeden posmarować konfiturami, nakryć drugim i wycinać trójkątne ciasteczka. Nakłuwać je widelcem i smażyć jak pączki we wrzącym tłuszczu (najlepiej w sklarowanym maśle).

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków