Piwo ciemne #4

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Domowe wyroby / Piwa
2,50 kg kawy zbożowej (popularnej)
0,35 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g drożdży

Zalaną zimną wodą kawę i cukier gotować przez 1 godz., dodać chmiel i gotować jeszcze przez 30 min., po czym ostudzić i przecedzić przez płótno. Uzupełnić brzeczkę wodą do 10 l, podgrzać do temp. 22-25 °C, dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże i lekko przykryć naczynie, napełniając je do 3/4 pojemności i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, zamknąć je szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić w chłodne miejsce. Po 2 dniach będzie gotowe. Pić piwo o temp. 12-14 °C.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków