Pączki z masą makową i bakaliami

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Ciasta, ciastka i desery
0,5 litra jasnego piwa "Leszek"
1 kg maki tortowej
12 dkg drożdży
50 gram spirytusu
1 olejek migdałowy
17 żółtek
25 dkg cukru
25 dkg prawdziwego masła
1/3 laski wanilii
sól
25 gram rumu prawdziwego
1,5 kg smalcu do smażenia
20 dkg cukru pudru do posypywania
1 opakowanie cukru pudru
bibuła do osączania

Nadzienie makowe:
0,5 litra jasnego piwa "Leszek"
1,5 szklanki maku
10 dkg rodzynek
10 dkg suszonych ananasów
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 paczki migdałów ciętych
szklanka cukru pudru
1 kg maki tortowej
12 dkg drożdży
50 gram spirytusu
1 olejek migdałowy
17 żółtek
25 dkg cukru
25 dkg prawdziwego masła
1/3 laski wanilii
sól
25 gram rumu prawdziwego
1,5 kg smalcu do smażenia
20 dkg cukru pudru do posypywania
1 opakowanie cukru pudru, bibuła do osączania


Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Tłuszcz do smażenia stopić w rondlu. Deski na układanie pączków oprószyć mąką. Cukier wymieszać z roztłuczoną wanilią. Następnie zarobić rozczyn: 1 łyżka cukru, 20 dkg mąki + piwo -gęstość rozczynu powinna być gęstej śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyronie należy go zaraz wyrabiać. Nabierać łyżką małe porcje od 4-5 dkg, wszystkie pączki będą równe. Palce zanurzać w tłuszczu -kształtować na ręku małe krążki i na środek nakładać masę makową z bakaliami. Zlepiać dokładnie i formować kule. Zlepieniem kłać na dół. Przykryć ciereczką a tłuszcz podgrzewać do smażenia. Zanim ostatni paczek się wyrobi to pierwsze można smażyć. Uwaga! - sprawdzić aby tłuszcz był odpowiednio nagrzany. Wyrośnięte pączki omieść pędzlem z mąki i kłać górną stroną na dół do gorącego tłuszczu. Przykryć pokrywą i smażyć. Gdy się zarumienią od dołu - obrócić szpikulcem i dosmażyć bez przykrywania pokrywą rondla. Potem dokładnie osuszyć a potem osypywać cukrem z wanilią. Nadzienie makowe: mak zaparzyć, potem utrzeć w donicy na pulchną masę, dodać cukier i dalej ucierać, na końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę. Tłuszcz do smażenia stopić w rondlu. Deski na układanie pączków oprószyć mąką. Cukier wymieszać z roztłuczoną wanilią. Następnie zarobić rozczyn: 1 łyżka cukru, 20 dkg mąki + piwo - gęstość rozczynu powinna być gęstej śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie należy go zaraz wyrabiać. Nabierać łyżką małe porcje od 4-5 dkg, wszystkie pączki będą równe. Palce zanurzać w tłuszczu -kształtować na ręku małe krążki i na środek nakładać masę makową z bakaliami. Zlepiać dokładnie i formować kule. Zlepieniem kłaść na dół. Przykryć ciereczką a tłuszcz podgrzewać do smażenia. Zanim ostatni paczek się wyrobi to pierwsze można smażyć. Uwaga! - sprawdzić aby tłuszcz był odpowiednio nagrzany. Wyrośnięte pączki omieść pędzlem z mąki i kłaść górną stroną na dół do gorącego tłuszczu. Przykryć pokrywą i smażyć. Gdy się zarumienią od dołu - obrócić szpikulcem i dosmażyć bez przykrywania pokrywą rondla. Potem dokładnie osuszyć a potem osypywać cukrem z wanilią. Nadzienie makowe: mak zaparzyć, potem utrzeć w donicy na pulchną masę, dodać cukier i dalej ucierać, na końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków