Yeni Raki

Mey

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Wódki / Gatunkowe / Naturalne / Owocowe / Inne
Zawartość alkoholu: 45%
Dostępne pojemności: 40ml butelka, 0.7l butelka
To narodowy trunek Turcji, który powstaje z winogron i jest aromatyzowany anyżem. Tradycyjnie raki jest otrzymywane w procesie destylacji alembikowej chociaż współczesne odmiany produkcji masowej powstają jako destylaty kolumnowe. Dodatek anyżu czyni je podobnym do ouzo i araku. W rejonie śródziemnomorskim występuje także alkohol o bardzo zbliżonej nazwie – rakia, do którego nie dodaje się anyżu i zaliczyć go można do winiaków/brandy owocowych.

Nazwa raki pochodzi od arabskiego araka lub araki, co oznacza „pocić się” i może odnosić się do powoli skapujących kropli trunku podczas destylacji.
Sekretem wyjątkowego smaku jest woda używana do produkcji ze studni artezyjskiej w Çorlu. Yeni Raki jest produkowany od 1944 roku, ze względu na swoją jakość został pięciokrotnym złotym medalistom w konkursach spirytusowych.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków