Galaretka

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Ciasta, ciastka i desery
Składniki:
1 galaretka owocowa w proszku (rozpuszczana w 0,5 l wody)
250 ml wody
250 ml wódki czystej

Wodę doprowadzić do wrzenia. Mieszając cały czas wsypać galaretkę a następnie dolać wódki. Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny zawartej w galaretce. W przypadku problemów z rozpuszczeniem można na chwilę położyć garnek z galaretką na ogniu (należy jednak pamiętać, że alkohol wrze w temperaturze 40 stopni). Po dokładnym rozmieszaniu schłodzić galaretkę w standardowy sposób. Galaretka może tężeć trudniej niż ta robiona bez alkoholu - w takim wypadku należy schłodzoną już galaretkę umieścić w zamrażalniku

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków