Brzoskwinie w winie

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Ciasta, ciastka i desery
Składniki:
> 1 puszka brzoskwiń w syropie
> 1 kopiasta łyżka cukru pudru
> 2 szklanki (może być nieco więcej ;)) białego, deserowego lub półsłodkiego wina
> 1 szklanka śmietany kremowej
> zagęstnik do śmietany

Przygotowanie:
Brzoskwinie kroimy na cząstki ( z każdej połówki robimy 6 cząstek), układamy w szklanej salaterce, posypujemy cukrem pudrem, zalewamy winem, owijamy szczelnie w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki, do wychłodzenia, nawet na 2 godziny.
Przed podaniem deseru ubijamy śmietanę wraz z zagęstnikiem, gdy dobrze zgęstnieje nabierze puszystości, wlewamy bardzo powoli, cały czas ubijając, syrop z brzoskwiń. Śmietanę, zaraz po ubiciu, rozkładamy w sposób dekoracyjny na wierzchu salaterki z wychłodzonymi owocami. Oddzielnie możemy podać niewielkie porcje biszkoptowego ciasta lub małe biszkopciki szampanki.


Liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min.*
stopień trudności: średnio trudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średnio drogie.

* oprócz czasu na przygotowanie owoców

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków