Sos pieczarkowy z winem

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Sosy
Składniki:
30 dag pieczarek
1 średniej wielkości cebula
8 dag masła
2 szklanki rosołu
4 żółtka
1 szklanka śmietanki
2 kieliszki białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
ocet
sól
pieprz

Opis przygotowania:
Pieczarki umyj i pokrój w niezbyt cienkie paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła w rondlu, dodaj pieczarki i cebulę. Duś około 25 minut. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj mąkę, rozetrzyj, dodaj odrobinę rosołu, utrzyj na gładką masę i dodaj do pieczarek. Dolej rosół, przypraw solą, octem i pieprzem. Zagotuj. Na końcu wlej wino oraz śmietankę wymieszaną z żółtkami.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków