Sos jajeczny z winem

Piwa, wina, wódki, szampany, miody pitne, drinki, wyroby własne - zdjęcie trunku
Kategoria: Kuchnia / Sosy
Składniki:
2 żółtka na twardo,
0,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
3 łyżki musztardy,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka posiekanego szczypiorku, naci pietruszki i estragonu,
mała cebula,
sok z cytryny,
0.5 szkl. rosołu,
sól,
cukier.

Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć z oliwą i musztardą, podczas ucierania dodawać stopniowo wino, zieleninę i utartą na tarce cebulę. Rozprowadzić zimnym rosołem lub wywarem z warzyw. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać do mięs, jaj i ryb na zimno.

http://webtrunki.pl - Łeb pełen trunków